CAMBODIA Housing Challenge

An integration of Landscape, Inhabitation, and Circulation.

A pedestrian ‘river’ carves a canyon through the built environment and in the process creates a series of terraced communities - referencing Cambodia’s mountainous rice fields. As the walkway branches, forming a delta as it reaches the river, smaller, pocket neighborhood blocks are formed. A channel cut into the walkway ensures the river is not merely symbolic as the intention is for water to follow this when receding from the floods. Shaded from the sun, the canyon floor becomes the neighborhood park, the market and general community gathering space. The first 6 levels are accessible. During flood season, its likely water would follow this course to the river. The tallest structures are set farthest from the river, thereby allowing more units to have views and access to natural ventilation. A perimeter road around the site allows vehicular access.

 
 
sitediagrams+pic+1.jpg

Feature 1

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Suspendisse nec congue purus. Maecenas non leo laoreet, condimentum lorem nec, vulputate massa. Vivamus sit amet semper lacus, in mollis libero. Nulla lectus ante, consequat et ex eget, feugiat tincidunt metus. Maecenas non leo laoreet, condimentum lorem nec, vulputate massa.

 
sitediagrams+pic+2.jpg

Feature 2

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Sed a ligula quis sapien lacinia egestas. Integer tempus, elit in laoreet posuere, lectus neque blandit dui, et placerat urna diam mattis orci. Suspendisse nec congue purus. Donec ac fringilla turpis. Donec eu est non lacus lacinia semper.

 

Feature 3

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Quisque congue porttitor ullamcorper. Vivamus sit amet semper lacus, in mollis libero.